Laatst bijgewerkt op 7 december 2012.
I. Voorvader Cornelis Henricxssen van Achthoven, weinsteker (+1637 Roosendaal). Zie kaart Roosendaal 1868.
|
herbouwde St.Janskerk Roosendaal |
Naast zijn huis op de Molenstraat (zuidkant) en in Nieuwenberch, heeft hij ook een stuk land, de Hel genaamd, aan de zuidzijde van de Hoogstraat in Roosendaal. Hij verkoopt in 1630 het land in het Rietgoir, dat hij van zijn stiefzoon Jan Anthonissen Heussaerts had uitgekocht.
Op 22 jan. 1636 maken Cornelis en Mayken van Son te Roosendaal hun (bewaard gebleven) gezamelijk testament en maken elkaar tot algemeen erfgenaam. Cornelis is dan aangetast door een verwonding. Hij wordt als Cornelis Heyn in Roosendaal begraven op 7 jan. 1637 (we mogen ervan uitgaan dat het dezelfde is).
Mayken Jans van Son hertrouwt te Roosendaal met Adriaen Adriaensz van Oosterhout in 1638. Adriaen sterft in 1641 te Roosendaal. Zij hertrouwt dan Marinus Jansen Marinussen vóór 1643. Waar ze dan wonen is onbekend.
Mayken van Son moet vóór 1664 gestorven zijn als haar zoon Anthony het ouderlijk huis erft in Roosendaal.
II-B. Voorvader Antonius Cornelissen van Achthoven (Roosendaal 1628- na 1670)
Katholiek gedoopt te Roosendaal op 7 mei 1628 met als peetouders Andries Cornelissen (Loncke?) en Cypriana Mossel. Tweede zoon van Cornelis Hendricxssen van Achthoven en Maria Jansdr van Son. Na het overlijden van zijn vader in 1637 hertrouwt zijn moeder op 6 febr. 1638 in de katholieke kerk te Roosendaal met Adriaen Adriaensz van Oosterhout. Deze overlijdt op 16 juni 1641 te Roosendaal. Zij hertrouwt opnieuw met een Marinus Jan Marinussen vóór october 1643. Zij gaan waarschijnlijk wonen in het huis van deze Marinus. Onbekend is waar (mogelijk St.Maartensdijk).
Antoni ondertrouwt voor de schepenen van Roosendaal op 5 april 1652 en trouwt in de katholieke kerk van Roosendaal op 23 april 1652 met Margaretha Andriessen Bavelaer, katholiek gedoopt 3 mei 1627te Roosendaal als oudste dochter van Andries Jansen Bavelaer en diens tweede vrouw Cornelia Anthonissen van Berchem, dochter van Anthonis Jobsen van Berchem en Margaretha Claes Cornelis Noutsen (dochter van Claes Cornelis Noutsen en Michieltgen Pieter Geertsz). Zij hebben vier kinderen:
Antoni erft van zijn schoonvader en de broers van zijn vrouw verschillende stukken land in Roosendaal en de hoeve de Borcleer (Roosendaal) met 9 gemeten land en enkele huizen daarbij. Hij sterft na 1670, wanneer hij en zijn vrouw nog erven Mayken Anthonis van Berchem, gehuwd met de rijschipper Jan Cornelissen Gelijns, maar vóór 1678, wanneer zijn dochter Johanna huwt. Zijn vrouw Margaretha sterft op 29 nov. 1700 te Roosendaal.
III. Voorvader Job Anthonissen van Achthoven (Roosendaal 1658 - 1694 Bergen op Zoom)
Katholiek gedoopt te Roosendaal op 17 mei 1658 en gestorven te Bergen op Zoom op 21 okt. 1694. Zoon van Antoni Cornelissen van Achthoven en Margaretha Andriessen Bavelaer. Van beroep meesterpeperkoekmaker.
Trouwt in de katholieke kerk van Bergen op Zoom op 10 maart 1685 met Adriana Goverts de Groot (waarschijnlijk protestant gedoopt) uit Oudenbosch, dochter van Govert Jansen de Groot en Adriaentje Adriaensen van Bodaff (gemengd huwelijk) en geboren rond 1660. Govert Jansen de Groot was in 1677 in Oudenbosch hertrouwd met Barber Jacobs April uit Bergen op Zoom.
Job en Adriana hebben zeven of acht kinderen:
Job en Adriana wonen aanvankelijk te Bergen op Zoom in het huis van Hendrik de Fray maar kopen in 1693 de bakkerij "Die Byecorff" in de Lievevrouwestraat aldaar. In dat jaar is hij deken van het schildersgilde St. Lucas. Zij maken elkaar bij testament in 1693 tot algemeen erfgenaam, wanneer Job ernstig ziek is. Na zijn dood hertrouwt Adriana de Groot met Andries Bavelaer, een neef van Job van Achthoven, en heeft bij deze nog twee kinderen: Nicolaas en Pieter Bavelaar. Adriana sterft op 27 maart 1720 te Bergen op Zoom. Job, maar 35 jaar geworden, wordt in 1694 op de Minderbroederskerkhof te Bergen op Zoom begraven. Hij laat vijf kinderen achter.
IV-A. Voorvader Godefridus van Achthoven (Bergen op Zoom 1687 - 1745 Bergen op Zoom)
Katholiek gedoopt te Bergen op Zoom op 4 jan. 1687 met zijn tweelingbroer en vernoemd naar zijn grootvader Govert Jansen de Groot uit Oudenbosch. Hij sterft op 25 maart 1745 te Bergen op Zoom. Zoon van Job Anthonissen van Achthoven en Adriana Goverts de Groot. Van beroep meesterbroodmaker. Hij was lid van het bakkersgilde.
Huwt op 19 jarige leeftijd in de katholieke kerk van Bergen op Zoom op 28 maart 1706 met de 19 jarige wees Barbara Vastensager, NH gedoopt te Nieuw-Vosmeer op 6 feb. 1687 en dochter van Johan Adriaense Vastensager en Adriaentien Jans van Gastel. Haar grootouders waren Adriaen Jansen Vastesagen en Barbara Dingemans, die in 1640 katholiek trouwden te Halsteren.
Vlak vóór het huwelijk van Godefridus en Barbara wordt het ouderlijk huis te Roosendaal en de hoeve de Borcleer daar verkocht. Godefridus koopt in 1713 de bakkerij "de Roscam" in de Bosstraat (No.30) te Bergen op Zoom, waar de meesten van zijn kinderen worden geboren. Het na 1747 herbouwde huis bestaat nog op de hoek van de Roscamstraat.
Godefridus en Barbara hebben twaalf kinderen, allen katholiek gedoopt te Bergen op Zoom:
Barbara Vastesager sterft op 2 nov.1731 te Bergen op Zoom. Godefridus draagt zijn bakkerij de Roscam in 1745 over aan zijn zoon Andreas en koopt een nieuwe bakkerij het Haentje, ook in de Bossstraat (No.9), waar hij op 21 maart 1745 sterft. Hij wordt begraven op het Minderbroederskerkhof binnen de stad Bergen op Zoom. Het Haentje (ook wel de Zwarte Haen genoemd) met zijn bakkerij gaat naar zijn zoon Godefridus.
IV-B. Antoni van Achthoven, meesterbroodmaker (Bergen op Zoom 1690 - 1753 Bergen op Zoom).
Katholiek gedoopt te Bergen op Zoom als vijfde kind van Job van Achthoven en Adriana Goverts de Groot op 4 april 1690 met als peetouders Willem en Maria Bavelaar, zijn oudoom en oudtante. Hij is maar 4 jaar als zijn vader sterft en zijn moeder hertrouwt met zijn oom Andries Bavelaar. Hij krijgt er twee halfbroers bij. Hij wordt broodbakker.
Hij huwt te Bergen op Zoom op 13 dec. 1713 met de protestantse Catharina Geens, afkomstig uit Rotselaer bij Leuven. Zij was de weduwe van Harman van Kooten uit Doel (bij Antwerpen), bij wie ze een enige dochter had, die echter in 1706 was overleden. Zij zou daarna kinderloos blijven. Zij woonden in (het nog bestaande) huize Die Violete in de Steenbergsestraat, tegenover de poort van het Markiezenhof. Daar zal zij met Anthony blijven wonen tot aan hun dood.
Anthony wordt meesterbroodbakker en is lid van het bakkersgilde, waarvan hij heel wat keer gezworene en deken wordt.
Anthony is lid van het koordje van St.Franciscus (derde orde) en lid van het kerkbestuur te Bergen op Zoom. Als zodanig organiseert hij in 1725 het Kevelaar Broederschap, waarmee hij jaarlijks op 15 augustus te voet (met orkest) een bedevaarttocht houdt naar O.L.Vrouw van Kevelaar in Pruisen. Daarover krijgt hij zowel met de pastoor alsook met de bisschop te Brussel moeilijkheden, omdat hij van de leden geld int voor de bedevaart en in zijn huis bijeenkomsten rond de bijbel houdt (hem wordt protestantse neigingen verweten). Anthony heeft in totaal zeker 13 huizen in bezit gehad binnen de stad Bergen op Zoom. Onzeker is of het allemaal van eigen geld was. Hij schenkt als 'vader van de processie' twee grote kandelaars aan de parochie(schuil)kerk en later een Maria altaar met een schilderij van Maria ten Hemelopneming (de kandelaars bestaan nog, maar van het schilderij is nog geen spoor gevonden).
Catharina sterft op 7.3.1740 te Bergen op Zoom en wordt daar in de (dan protestante) Geertruidiskerk begraven onder een nog bestaande grafsteen, waarop haar naam alsook die van zijn ouders Job van Achthoven en Adriana de Groot staan vermeld, alsook Anthony's eigen naam.
Tijdens de belegering en de bezetting van Bergen op Zoom in 1747 door de Fransen worden verschillende van zijn huizen zwaar beschadigd (de familie had toen 15 huizen in Bergen op Zoom). Zijn peetdochter en nicht Catharina van Achthoven en haar man zorgen voor hem op zijn oude dag en mogen daarom zijn inboedel houden. Hij maakt zijn testament in 1753 en bepaalt dat zijn huizen verkocht moeten worden en verdeeld over zijn broer en zusters, of hun kinderen. Hij sterft op 30 april 1753 en wordt op 15 mei begraven in de Geertruidiskerk van Bergen op Zoom. Zijn bakkerij en huis worden overgenomen door zijn nicht Catharina alsook enkele andere huizen.. Zijn andere goederen (geld en huizen) worden pas in 1786 verdeeld, als ook nicht Catharina van Achthoven kinderloos sterft.
V-A. Job van Achthoven, soldaat (Bergen op Zoom 1708 - 1741 Batavia)
Gedoopt te Bergen op Zoom op 5 okt.1708. Oudste zoon van Godefridus van Achthoven en Barbara Vastensager. Gestorven op 1 juli 1741 in het hospitaal van Batavia.
Job vertrekt als soldaat uit Bergen op Zoom met het schip Everswaart van de VOC kamer van Zeeland op 11.12.1731 vanuit Rammekens met de bestemming Batavia. Hij verblijft op de Kaap van 15.4.1732 tot 2.5.1732. Hij komt aan in Batavia op 18.7.1732. Gerepatrieerd met schip Meijenburg.
Job van Achthoven vertrekt als soldaat uit Bergen op Zoom op 28.10.1733 met het VOC schip Maria Adriana van de VOC Kamer van Rotterdam naar Batavia. Hij komt in Batavia aan op 18.7.1734.
Job vertrekt in het voorjaar van 1737 als soldaat naar Oost-Indie (Batavia) met het VOC schip Petronella Alida van de VOC kamer van Enkhuizen vanuit Texel via San Tiago (Kaap Verdie) en de Kaap (zie VOC-Enkhuizen archief). Het schip wordt in 1738 in de Saldanhaibay (bij Kaapstad) gesloopt: het had teveel schade ondervonden.
Job vertrekt, en dan als korporaal, vanuit de Kaap de Goede Hoop, met het schip Schellag van de kamer van Enkhuizen op 11.9.1740 naar Batavia, waar hij aankomt op 19.11.1740. Het is zijn laatste reis. [vocopvarenden.nationaalarchief.nl][http://www.vocsite.nl/schepen/index.html]
Onbekend is of Job daar in Batavia vrouw en kinderen heeft gehad tussen voorjaar 1732 en juli 1741. Pas in 1746 wordt zijn erfenis bij de Kamer van Enkhuizen opgehaald door een gemachtigde waard uit Enkhuizen, voor zijn familie in Bergen op Zoom.
V-B. Johannes van Achthoven, meestergeweer- en slotenmaker (Bergen op Zoom 1713 - 1793 Bergen op Zoom),
Gedoopt te Bergen op Zoom op 8 juli 1713. Zoon van Godefridus van Achthoven en Barbara Vastensager. Hij is waarschijnlijk vernoemd naar zijn grootvader Johan Vastesager. Hij overlijdt te Bergen op Zoom op 17 april 1793.
Huwt te Bergen op Zoom op 27.1.1740 Petronella van Dun uit Oudenbosch, dochter van Arnuldus van Dun en Maria van Aert. Overleden te Bergen op Zoom 10.3.1807.
Uit dit huwelijk:
Johannes en Petronella zullen verder kinderloos blijven. Als lid van het smedersgilde van Bergen op Zoom zal Jan van Achthoven heel wat keren tot gezworene en deken van zijn gilde worden gekozen, tot op zijn oude dag. Hij wordt dan ook als de nestor van de familie beschouwd in die periode. Hij neemt de oudste zoon van zijn jongste broer Godefridus aan als zijn opvolger van zijn smedersbedrijf. Jan heeft minstens een vijftal grote huizen in Bergen op Zoom in bezit gehad, maar woonde zelf in de Kleine Meersman aan het begin van de Lievevrouwestraat. Na zijn dood zal zijn weduwe Petronella het bedrijf nog voortzetten tot aan haar dood in 1807. Jan is ook degene geweest die waarschijnlijk zijn jongste broer Godefridus uit zijn aanzienlijke schulden heeft geholpen. Hij was tevens de peetvader van diens jongste zoon Johannes (onze voorvader). Jan en Petronella maken elkaar tot erfgenaam. Uiteindelijk zal hun bezit in 1807 per testament onder hun neven en nichten verdeeld worden. Jan werd op het katholieke kerkhof te Huybergen begraven, zoals in de tijd van de katholieke schuilkerk de gewoonte was.
V-C. Antonius Josephus van Achthoven, gedoopt te Bergen op Zoom op 31 maart 1715, zoon van Godefridus van Achthoven en Barbara Vastensager.
Anthony van Agthoven, jm, wonende Voorstraat, Delft huwt te Delft (o.t. 14.1.1747) tr. 29.1.1747 Maria Elsenraad, jd wonende Voorstraat, Delft. Op 1.9.1737 is IJda van Elsenraat, de huisvrouw van Arij van der Sloot, overleden te Delft, nalatende een meerderjarig kind, wonende in de Voorstraat tegenover de Posthoorn. Op 2.9.1782 wordt een Elsenraat begraven in de Niuewe Kerk, inwoonster van het 'Rhoomse Oude Vrouwenhuijs'. Het is wel waarschijnlijk dar het om dezelfde Maria Elsenraad gaat, de dochter van Ijda van Elsenraat, die gehuwd was met Arij van der Sloot. De naam Elsenraad komt verder niet voor in Delft(en Rotterdam). Er worden daar ook geen kinderen vermeld van Anthony en Maria.
Anthony van Achthoven wordt nog vermeld te Bergen op Zoom op 10.9.1746 i.v.m. de erfenis van zijn broer Job.
Anthonij van Agthoven uit Bergen op Zoom vertrekt op 26.12.1750 met het VOC schip Lycochton van de kamer van Enkhuizen, als leggermaker, vanuit Texel naar Batavia. Hij komt aan op de Kaap op 27.4.1751 en vertrekt weer naar Batavia op 13.5.1751. Het schip komt aan in Batavia op 20.7.1751. Hij eindigt dienstverband op 18.9.1751 (vanwege overlijden??).
Zijn begunstigde is zijn vrouw Maria van Elsenraed. Het schip gaat ook naar Bantam waar een groot aantal soldaten achterblijft. [vocopvarenden.nationaalarchief.nl]
Anthonij van Agthooven, afkomstig uit Bergen op Zoom, vertrekt als soldaat op het VOC schip Gerechtigheid van de kamer van Delft op 18.10.1755 vanuit Goeree met bestemming Batavia. Hij verblijft op de Kaap van 18.1.1756 tot 26.1.1756. Hij komt aan in Batavia op 13.4.1756. Hij overlijdt in Azie (einde verbintenis) op 16.7.1756. [vocopvarenden.nationaalarchief.nl]
V-D. Andreas van Achthoven, meesterbroodmaker (Bergen op Zoom 1717 - 1790 Bergen op Zoom).
Gedoopt te Bergen op Zoom op 28 april 1717, zoon van Godefridus van Achthoven en Barbara Vastensager. Overleden te Bergen op Zoom op 20.9.1790.
Huwt te Oudenbosch op 16 april 1742 Maria van Dun, de zuster van zijn schoonzuster Petronella van Dun, dochter van Arnoldus van Dun en Maria van Aert. Maria van Dun sterft te Bergen op Zoom op 16.11.1770. Andries zal niet hertrouwen.
Kinderen uit dit huwelijk:
Ook Andries van Achthoven was als lid van het bakkersgilde vele malen gezworene en zelfs viermaal deken van het bakkersgilde van Bergen op Zoom. Hij nam aanvankelijk de bakkerij van zijn vader in de Roscam over, welke echter in 1747 tijdens de belegering door de Fransen werd vernield. Hij had later zijn huis De Blauwe Cuyp in de Blauwehandstraat 36, na zijn dood overgenomen door zijn oudste dochter Barbara. In zijn testament wordt in detail vermeld welke zaken naar zijn vier dochters gaan. Na zijn dood werd zijn schoonzoon Rudolph van Thiel het familiehoofd.
V-E. Voorvader Godefridus van Achthoven, broodbakker / tabakshandelaar (Bergen op Zoom 1722 - 1777 Bergen op Zoom)
Gedoopt te Bergen op Zoom op 15 nov.1722. Jongste zoon van Godefridus van Achthoven en Barbara Vastensager.
Huwt te Bergen op Zoom op 12 sept. 1752 Jacoba Josepha de Hoey uit Bergen op Zoom, dochter van Johannes de Hoey en Joanna Crusio.
Kinderen:
Godefridus overlijdt te Bergen op Zoom op 1 mei 1777 na in 1769 vanwege schulden onder curatele gesteld te zijn. Jacoba de Hoey overlijdt te Bergen op Zoom op 13.3.1790. Zij laat dan 5 kinderen achter.
VI-A. Godefridus van Agthoven, meesterslotenmaker/ meestergeweermaker (Bergen op Zoom 1762 - 1829 Bergen op Zoom)
Gedoopt te Bergen op Zoom op 6 aug.1762 als zoon van Godefridus van Achthoven en Jacoba de Hoey. Overleden op 4 sept. 1829 te Bergen op Zoom.
Ondertrouwt te Bergen op Zoom (met afkondigingen te Goes) op 20.4.1793 Kornelia Lane. Huwelijk gaat niet door vanwege objecties van de familie. Blijft verder ongehuwd.
VI-B. Voorvader Johannes van Agthoven, schoenmaker (Bergen op Zoom 1769 - 1844 Den Haag)
RK gedoopt te Bergen op Zoom op 9 maart 1769. Jongste zoon van Godefridus van Agthoven en Jacoba de Hoey. Overleden te Den Haag op 26.2.1844, oud 74 jaar.
Huwt te Bergen op Zoom op 3 mei 1801 Adriana Commissaris uit Nispen, dochter van Pieter Pietersen Commissaris en Cornelia Gommers / van Gommeren. Adriana sterft te Bergen op Zoom op 21 jan. 1837.
Uit dit huwelijk:
VII. Voorvader Godefridus van Agthoven, stafmuzikant Infanterie (Bergen op Zoom 1803 - 1861 Den Haag)
RK gedoopt te Bergen op Zoom op 9 jan. 1803, zoon van Johannes van Agthoven en Adriana Commissaris.
Op 1 maart 1824 wordt Godefridus van Agthoven, geboren in 1803 te Bergen op Zoom en zoon van Johannis van Agthoven en Adriana Commissaris, vrijwillig geëngageerd als muzikant derde klasse voor de tijd van vier jaren, zonder handgeld in de Negende Afdeling Infanterie, waarvan de staf in 1824 te Delft gelegerd was. Het Negende Regiment Infanterie (pas zo genoemd na 1841) had dan drie bataljons: het 1e was dan gelegerd in Brielle, het 2e in Leiden en het 3e in Delft. Godefridus van Agthoven heeft laatst gewoond te Bergen op Zoom. Hij is nu 21 jaar oud. Als hij zich aanmeldt is hij lang: 1 el, 7 palmen, 4 duimen en 3 strepen. (Volgens het in 1820 ingevoerde decimale stelsel is dat 174,3 cm, wat toen blijkbaar lang was). Hij heeft dan een langwerpig aangezicht, een rond voorhoofd, blauwe ogen, ordinaire neus, kleine mond, ronde kin, donkerbruin haar en idem wenkbrouwen, en heeft als merkbaar teken een vlek aan de rechterhoek van de mond. Neemt in 1830 deel aan de Vlaamse Veldtocht, waarvoor hij een metalen kruis krijgt. Het gezin verhuist heel wat keren, met het Regiment mee. Hij blijft bij het 9e Regiment tot aan 15 october 1843, dat dan opgeheven wordt. Hij zou dan overgestapt zijn naar het Eerste Regiment Infanterie (maar daar is geen bevestiging van gevonden). Dan gaat hij in Den Haag wonen, de geboorteplaats van zijn vrouw. Zijn vader Johannes woont bij hen in en overlijdt in Den Haag op 24.2.1844. Daar overlijdt hij zelf op 12 febr. 1861.
Huwt te Bergen op Zoom op 21 mei 1829 Maria Katharina Jordans, geboren te Den Haag op 24.11.1804, dochter van Johannes Henricus Jordans uit Eschweiler (D) en Maria Johanna van Haart uit Gulik (D). Overleden te Den Haag op 4.9.1880. Zij woonde dan op de Zuidwal nummer 2.
Kinderen:
VIII-A. Johannes Jacobus van Agthoven, kleermaker (Utrecht 1835 - 1917 Den Haag)
Geboren te Utrecht op 16 dec. 1835 als zoon van Godefridus van Agthoven en Maria Katharina Jordans. Overleden te Den Haag op 12 mei 1917.
Woonde bij zijn ouders in. Na de dood van zijn vader bleef hij bij zijn moeder wonen op de Zuidwal 2, Den Haag, tot aan haar dood in 1880. In 1905 gaat hij voor vijf maanden in Delft wonen met zijn oudere zus Adriana (weduwe van Greefkes) die dan al 75 jaar is. In 1906 komt hij terug naar Den Haag en gaat wonen op de Visschersdijk 33. In 1907 sluit hij nog een lijfrenteverzekering af. Hij blijft tot aan zijn dood in 1917 op de Visschersdijk wonen. Hij is ongehuwd gebleven.
VIII-B. Voorvader Godefridus Wilhelmus van Agthoven, drukker Landsdrukkerij (Utrecht 1837 - 1911 Den Haag)
Geboren te Utrecht op 23 oct.1837 als zoon van Godefridus van Agthoven en Maria Katharina Jordans. Overleden te Den Haag op 23 dec.1911, waarschijnlijk in het huis van zijn gehuwde zoon Godefridus, die dan op de (niet meer bestaande) Binckhorststraat 141 woonde. Hij is de stamvader van de nog levende van Agthovens van onze tak.
Gaat op 15 jarige leeftijd werken als drukker in de Landsdrukkerij in Den Haag. Volgens eigen zeggen ging hij op kamers wonen, waarschijnlijk op de Denneweg 186, waar hij in 1861 woonde (het jaar van het overlijden van zijn vader).
Op 24 aug.1864 trouwt hij in Den Haag met Elisabeth Hendrika Thijssen, 27 jaar, geboren te Delft op 18 juli 1836, dochter van de steenhouwer Anthony Johannes Thijssen en Elisabeth Sophia Ludovica Koning. Elisabeth Thijssen sterft op 16 mei 1910 in Den Haag.
Ze gaan wonen op de Zuid-Oost Buitensingel 40 te Den Haag, niet ver van de Landsdrukkerij.
Later verhuizen ze naar de Zwarteweg 68, een huis dat nog bestaat in de oorspronkelijke vorm. Dan opnieuw naar de Zuidoost Buitensingel 153cc. Pas vlak voor 1880 moet hij naar de Maasstraat 1 (bij het toenmalige Staatsspoor) verhuisd zijn, dat toen een nieuwbouwwijk moet zijn geweest, omdat de bouwbestemming voor de huizen van de Maasstraat pas in 1880 door het gemeentebestuur wordt goedgekeurd. Later moet hij, in 1910, op de Binckhorststraat 139, naast het huis van zijn zoon Godefridus, gewoond hebben.
Kinderen uit dit huwelijk:
VIII-C. Hendrikus Jacobus van Agthoven, musicus (Amsterdam 1839 - 1921 Den Haag)
Geboren te Amsterdam op 1.10.1839 (katholiek gedoopt) en overleden te Den Haag op 16 mei 1921, zoon van Godefridus van Agthoven en Maria Katharina Jordans.
Huwt te Den Haag op 4 aug. 1869 Maria Catharina van Gulden, geboren te Wassenaar 14.10.1845 (hervormd gedoopt) en overleden te Den Haag op 24.10.1928; dochter van Carel Petrus Gustaaf van Gulden en Louisa Carolina Stutterheim.
Kinderen:
VIII-D. Petrus Wilhelmus van Agthoven, musicus (Utrecht 1841 - 1912 Den Haag) (ook genoemd Wilhelmus Petrus van Agthoven)
Geboren te Utrecht op 30.7.1841 en overleden te Den Haag op 1.11.1912. Zoon van Godefridus van Agthoven en Maria Katharina Jordans. Ongehuwd gebleven. Woonde in Kazernestraat 116 en Hooikade 8 te Den Haag.
VIII-E. Jacobus Stephanus van Agthoven, zetter, majoor (Den Haag 1845 - 1914 Den Haag)
Geboren te Den Haag op 20.5.1845 en overleden te Den Haag op 22.10.1914. Zoon van Godefridus van Agthoven en Maria Katharina Jordans. Is ongehuwd gebleven. Woont voor een 20 jaar in Leiden. Daarna terug naar Den Haag gekomen.
IX-A. Godefridus van Agthoven, zetter Landsdrukkerij (Den Haag 1866 - 1927 Den Haag)
|
IX-B. Leonardus Josephus van Agthoven (Den Haag 1869 - 1933 Amsterdam)
|
IX-C. Hendricus Johannes van Agthoven (Den Haag 1870 - 1933 Den Haag)
|
X-A. George Leonardus van Agthoven (Den Haag 1901 - Voorburg 1989)
Geboren te Den Haag op 28.11.1901, zoon van Godefridus van Agthoven en Petronella Füss. Overleden te Voorburg 20.3.1989.
Huwt (1) Den Haag 8.8.1929 Cornelia Hemmes, geboren te Den Haag 8.6.1904; overleden te Den Haag 1966.
Uit dit huwelijk vier kinderen:
Huwt (2) Jacoba Hemmes, geboren te Den Haag 1900; overleden 1985 Voorburg.
X-B. Antonius Laurentius van Agthoven (Den Haag 1908 - 1972 Goes)
Geboren te Den Haag op 7.12.1908, zoon van Godefridus van Agthoven en Petronella Füss. Overleden te Goes op 13.11.1972; begraven op het RK-kerkhof te 's-Heerenhoek.
Huwt Den Haag 7.5.1941 (Gouda 8.5.1941) Johanna Alida Ruijgrok, geboren te Gouda op 10.1.1915, dochter van Antonius Ruijgrok en Maria Streng. Overleden te Lewedorp op 2.8.2006.
Uit dit huwelijk elf kinderen :
X-C. Wilhelmus Adrianus van Agthoven (Den Haag 1910 - 1975 Den Haag)
Geboren te Den Haag op 19.8.1910, zoon van Godefridus van Agthoven en Petronella Füss. Overleden te Den Haag op 17.5.1975.
Huwt Sophia Maria Johanna Went, geb. 's-Heerenberg (Gld) 10.11.1918. Overleden 's-Gravenhage 11.12.2006.
Kinderen, onder wie:
X-D. Leonardus Wilhelmus van Agthoven (Den Haag 1914 - 1965 Den Haag)
Geboren te Den Haag op 2.4.1914, zoon van Godefridus van Agthoven en Petronella Füss. Overleden te Den Haag op 16.12.1965.
Huwt Den Haag 11.1.1941 Johanna van Veen, geboren Den Haag 4.10.1916, jongste dochter van Petrus Johannes van Veen en Theodora Parlevliet. Overleden te Den Haag op 15.10.1983. Begraven op het St.Barbara-kerkhof te Den Haag.
Kinderen, onder wie:
X-E. Godefridus Wilhelmus van Agthoven (Amsterdam 1909 - 1959 Amsterdam)
Geboren te Amsterdam op 18.2.1909, zoon van Leonardus Josephus van Agthoven en Eva Füss. Overleden te Amsterdam op 10.10.1959.
Gehuwd, kinderen.
X-F. Karel Leonardus van Agthoven (Amsterdam 1911 - 1986 Amsterdam)
Geboren te Amsterdam op 10.4.1911, zoon van Leonardus Josephus van Agthoven en Eva Füss. Overleden te Amsterdam op 1.11.1986 en aldaar begraven.
Ongehuwd gebleven. Geluidstechnicus van beroep. In zijn studio "Sondisko" te Amsterdam werden muziekopnames gemaakt, ook voor beginnende musici.
Het Amsterdamse zingende duo "Johnny and Jones" trad vanaf 1936 op en groeide
al snel uit tot de eerste teenager-idolen van ons land. Vanaf 1938 waren ze met
enige regelmaat te beluisteren via de VARA-microfoon. De eerste plaat van het
duo, 'Mijnheer Dinges weet niet wat swing is', werd binnen korte tijd een
succes. Naast enkele VARA-opnamen zijn op "Maak het donker in het donker" liedjes te
beluisteren die ze op 26 maart 1942 ten gehore brachten tijdens een bruiloft van
een vroegere collega van De Bijenkorf. Verder staan op deze cd clandestiene
plaatopnamen die in augustus 1944 van enkele van hun liedjes in Amsterdam werden
gemaakt. In 1943 werd het duo opgesloten in "Durchgangslager Westerbork", om
vervolgens in 1944 via Theresienstadt en Auschwitz in concentratiekamp
Bergen-Belsen te belanden waar ze kort voor het einde van de oorlog omkwamen. Liedjes gezongen tijdens huwelijksfeest van Wim Duveen en Betty Cohen, 26
maart 1942. Enkele dagen later opgenomen voor studio "Sondisko", Amsterdam. [http://omroep.vara.nl/shop_detail.jsp?maintopic=421&subtopic=811&detail=3967]
X-G. Petrus Godefridus van Agthoven (Amsterdam 1916 - 1988 Amsterdam)
Geboren te Amsterdam op 1.8.1916, zoon van Leonardus Josephus van Agthoven en Eva Füss. Overleden te Amsterdam op 28.9.1988 en aldaar begraven.
Huwt Jacoba Francisca de Jong, geboren 10.5.1914 en overleden te Amsterdam op 28.9.1978 en aldaar begraven.
Kinderen.
X-H. Godefridus Hendrikus van Agthoven (Den Haag 1900 - 1962 Den Haag)
Geboren te Den Haag op 12.7.1900, zoon van Hendricus Johannes van Agthoven en Elisabeth van Dooremalen. Overleden te Den Haag op 10.5.1962.
Huwt 12.8.1925 Dieuwke Henkes, geboren te Franeker op 29.12.1900 en overleden in 1990 te Katwijk.
Drie kinderen, van wie twee al overleden:
X-I. Hendrikus 'Harry' Johannes van Agthoven (Den Haag 1911 - 1970 Kaapstad, Zuid-Africa), sigarenwinkelier.
Geboren te Den Haag op 5.7.1911, zoon van Hendricus Johannes van Agthoven en Elisabeth van Dooremalen. Overleden in Kaapstad, Zuid Africa in 1970.
Huwt Den Haag 26.10.1938 Maria Johanna van Leeuwen, geboren te Den Haag op 26.10.1914, jongste dochter van Franciscus Johannes van Leeuwen en Catharina Johanna Verhoeven. Overleden Kaapstad in Zuid-Africa in 1970.
Kinderen:
In 1948 is het gezin ( met 1 zoon en drie dochters) naar Zuid-Afrika geemigreerd.
XI-A. George Leonardus van Agthoven (Den Haag 1939 - 2010 Den Haag)
Geboren te Den Haag 29.1.1936, zoon van George Leonardus van Agthoven en Cornelia Hemmes. Overleden te Den Haag 2.6.2010.
Gehuwd. Kinderen.
XI-B. Lucas Johannes Josephus van Agthoven (Den Haag 1939 - 1982 Zuid-Africa),
Geboren Den Haag 1.9.1939; overleden in 1982 in Zuid-Africa; zoon van Hendrikus Johannes van Agthoven en Maria Johanna van Leeuwen.
Huwt Grace Doris Hulde, geb. Zweden, overleden Zuid Africa.
Kinderen.
Homepage Voor aanvullingen of correcties: e-mail Frans van Agthoven